Stadsfabriek Live — 9 mei 2024.

Ditmaal in Stadsfabriek Live een podium voor lokaal talent Diversion en Anyone can play Radiohead.

Deze tweede editie van Stadsfabriek Live, georganiseerd door Jolanda de Koning, kent twee energieke, lokale gitaarbands: indierockband Diversion en tributeband Anyone can play Radiohead. De gezelligheid begint al op het erf van de Stadsfabriek, waar bezoekers met een spontane akoestische jam ontvangen worden. Dat belooft wat.

Diversion.

Indierockband Diversion trapt de avond avond af. Bassiste Saar ondersteunt haar frontman – zanger/gitarist Senne – met frisse backing vocals, waar gitarist Jona op zijn beurt de leadpartijen voor z’n rekening neemt.

Lieflijke, dromerige passages worden moeiteloos opgevolgd door ruige interludes, waarbij het collectief all-in gaat. Deze vlieger gaat helemaal op voor drummer Zilt, die – met wat best twee honkbalknuppels zouden kunnen zijn – op z’n crashride hamert alsof zijn leven ervan afhangt. Daarmee bewijst hij niet alleen ritmisch maar ook qua muzikaal dynamiek de drijvende kracht van dit kwartet te zijn.

Anyone can play Radiohead.

Veel tijd om bij te komen is er niet, want tributeband Anyone can play Radiohead — overigens geen onbekende voor de Stadsfabriek — lost Diversion in rap tempo af. Het vijfkoppige gezelschap bestaat uit frontman David (zang, gitaar, toetsen), gitaristen Luuk en Just, bassist Leo en drummer Ferdi. Samen zijn zij goed voor heerlijke vertolkingen uit de koker van Brits altrockicoon Radiohead.

Naast de usual suspects is er ook ruimte voor wat obscuurder werk en schuwt het gezelschap niet om daarbij buiten de lijntjes te kleuren en te experimenteren met bijvoorbeeld e-bow sustainers en strijkstokken.