Muziekfotografie.

Het fotograferen van bands en singer-songwriters vind ik fantastisch omdat zij zonder meer emotionally invested zijn in hetgeen ze doen — met onverdeelde focus, onvervalste emotie, als collectief opgaan in elkaars muzikale slipstream en het opbouwen van spanning bij het publiek.

Met mijn muzikale achtergrond als gitarist en (contra)bassist kan ik de onderlinge dynamiek tussen de bandleden, de atmosfeer en energie van de show maar ook de interactie en synergie met het publiek goed aanvoelen.

Festivals en Concerten.

Hoewel livemuziek intiem, fragiel en klein kan zijn, is zij — zeker op festivals — met regelmaat ronduit groots en meeslepend. Het dynamische component voert dan de boventoon: compositie, poses en gezichtsexpressies veranderen in een oogwenk. Hectiek en grilligheid liggen voortdurend op de loer. Snel veranderende lichtomstandigheden voegen op hun beurt ook een nieuwe dimensie toe aan het palet aan uitdagingen.

Als concertfotograaf betekent dat voorbereiden, observeren, anticiperen, improviseren, snel schakelen, goed timen én een gezonde portie go-with-the-flow. Op momenten dat alles samenvalt in een te gekke plaat, is dat voor mij écht intens genieten.

Het hebben van voeling met de muziek en met de muzikanten op het podium is voor mij belangrijk om in te kunnen tunen, ermee te kunnen verbinden om het vervolgens te kunnen vangen. Ik voel me het lekkerst bij 'organische' muziek — dus liever mensen met instrumenten dan electronica met midi — vooral als dat zich ergens in de driehoek jazz, metal en pop/rock bevindt.

Lokaal talent.

Alkmaar e.o. kent diverse initiatieven en plekken om lokaal talent — bands, singer-songwriters — een fysiek podium te geven om zich van hun beste kant te laten zien. Ik voeg daar graag een digitaal podium aan toe en fotografeerde onder meer festival Alkmaars Eigenste in Poppodium Victorie en voor Cultuurpark De Hout en Podium onder de Boom.

Jamsessies.

Via Stadsfabriek Alkmaar fotografeer ik als vrijwilliger bij verschillende maandelijks terugkerende muzikale gettogethers, zoals Join the Band Sessions, Factory Jam en Stadsfabriek Acoustic Jam o.l.v. Erik Korthof.

Vooral de ongedwongen en intieme sfeer, waarbij iedereen naar draagkracht muzikaal bijdraagt of er gewoon even van kan genieten, spreekt me heel erg aan.