Headbangers Parade 2024.

Editie 2024 is de tweede iteratie in de serie van het metalfestival Headbangers Parade.

Waar HP23 te vinden was in Mainstage Brabanthallen in Den Bosch, vindt die van 2024 plaats in het fraaie monumentale pand Klokgebouw — voormalig Philips-gebouw — in Eindhoven.

De line-up is bepaald niet mals, met de Zweedse zwaargewichten Meshuggah en Avatar als aanvoerders, maar kent ook de terugkeer van Neerlands metalicoon Textures. Ook namen als Born of Osiris, Atilla en The Halo Effect prijken op de lijst van muzikale onruststokers.

Het belooft een spektakel te worden, en — ik verklap het alvast — Headbanger Parade levert precies dat.

Vibe.

Duizenden muziekliefhebbers maken zich op voor een half etmaal loodzware klanken. De timetable is dit jaar immers goed voor maar liefst 11 metalbands met een runtime van zo'n twaalf uur.

De sfeer is ronduit gemoedelijk te noemen, zoals eigenlijk ook te verwachten valt van een samenkomst van metalaficionados en masse — ook als bands oproepen tot een moshpit. Naarmate de dag verstrijkt, groeit de entourage zienderogen en is de build-up richting de climax van de avond duidelijk voelbaar.

Textures — Terugkeer van een icoon.

Het publiek reageert uitzinnig op de terugkeer van Textures. Na een hiatus van bijna zes jaar staan zij voor het eerst weer samen op de bühne, met de belofte om dit jaar op zomertournee te gaan, alsook een nieuwe plaat op te gaan nemen. Ik kijk met plezier uit naar het moment dat de heren de muzikale schuld van deze belofte inlossen.

Avatar — Marquante heavy-metal extravaganza.

De podiumprésence van de extravagante heavy-metal band Avatar is zo aanstekelijk dat ze niet alleen binnen no-time iedereen méé hebben, maar ook je aandacht niet meer loslaten. En net als je denkt dat je alles gezien hebt, verschijnt er een mini-drumkit, mini-vleugel of vuurwerkshow op het podium.

Meshuggah — Indringende headliner met mokerslagen.

Deze meesters der polyritmiek brengen op een bijzonder indringende en gewichtige wijze hun repertoire — waaronder hun plaat Immutable en hun signature track Bleed — ten gehore.

De zaal wordt genadeloos verpletterd door de stoomwals die Meshuggah heet. Ik kan niet anders dan met m'n hoofd meebewegen in een 4/4 clashbeat over de ongeregelmatige maatsoorten die eronder liggen. Het schieten van scherpe plaatjes wordt hierdoor ernstig bemoeilijkt maar de heren laten zich gelukkig gemakkelijk vastleggen. Wat een geweldenaren.

Festivalverloop.

Naast eerdergenoemde bands kunnen we genieten van Aviana (Metalcore uit Göteborg, Zweden), Another Now (Modern metal uit Eindhoven), Mantar (Sludge metal duo uit Duitsland), Crown Magnetar (Deathcore uit USA) en de Amerikaanse heavy metalband Æther Realm.

De organisatie is dik voor elkaar: de timetable wordt religieus strak nageleefd en gedurende de dag kan er op verschillende plekken gegeten worden. Het Klokgebouw biedt prima voorzieningen in de vorm van kluisjes en voldoende barren en toiletten. Ook rondom de festivallocatie zijn er voldoende gelegenheden om een maaltijd te nuttigen.

De toon is gezet in 2023, de trend van 2024 belooft veel goeds: ik kijk reikhalzend uit naar volgend jaar. Tot dan!