The Sound of Alkmaar - 6 juni 2024.

Muzikale benefietavond in hartje Alkmaar, ten behoeve van stichting Muziekids.

De ruggengraat van The Sound of Alkmaar — georganiseerd door onder meer Isabel Hink — is een loterij waarbij muziek de rode draad vormt. De opbrengst van de lotenverkoop komt ten goede aan Muziekids, een stichting die met behulp van muziek een glimlach bezorgt bij kinderen tijdens hun verblijf in het ziekenhuis.

Bij de entree worden (potentiële) bezoekers olijk onthaald: de avond vindt plaats in Café De Tuin, dat vorige maand haar deuren heeft geopend op de oude Odeon-locatie. Eigenaar Bonne Bras organiseert hier onder meer elke zondagavond een live jazz (jam)sessie.

Het avondvullend programma kent vier bands: coverband McFive x Dewi, jazz/funkformatie Fonky, country/folk kwartet Dean Presley & The Bumblebees en als afsluiter — hold on to your hats — indie-popband Fleebag.

Mc Five x Dewi.

De spits wordt afgebeten door de vijf muzikanten van Mc Five, die voor de gelegenheid vergezeld worden door singer-songwriter Dewi Frans. Als zeskoppig gezelschap brengen ze op het knusse podium van De Tuin verschillende genres ten gehore, dat in het verlengde ligt van blues en rock.

Fonky.

Blij verrast frons ik mijn wenkbrauwen: nog voordat de eerste tel van de tweede bar door jazz-funkgenootschap Fonky bereikt is, is het duidelijk dat de avond in een muzikale stroomversnelling is gekomen. Het is menens.

Bassist Joris van Vliet zet samen met drummer Twan Ransijn een ritmesectie neer die staat als een huis en groove't als een mother. Voor gitarist Casper van Kempen en toetsenist Carel Posthumus een hele fijne fundering om fraaie — soms staccato, soms lekker slepende — melodielijntjes over uit te sprenkelen. De heren weten het geheel hiermee dan ook met veel plezier, overtuiging én sjeu op smaak te brengen. Genieten!

Dean Presley & The Bumblebees.

Singer-songwriter Dean Presley opereert in de driehoek pop, folk en country en is een veelgeziene gast op menig podium in Alkmaar en omstreken. Vandaag vormen The Bumblebees zijn muzikale achterban.

Het timbre van de avond krijgt hiermee een zekere lichtvoetigheid: een welkome kans om een pas op de plaats te maken en even op adem te komen voordat het muzikale geweld van 'la grande finale' Fleebag definitief losbarst.

Fleebag.

De belofte van deze Haarlemse band, die zich ten doel heeft gesteld om het plezier en de overgave waarmee ze spelen over te brengen op hun publiek, wordt zonder blikken of blozen én in no-time ingelost.

De energieke indie-pop lijkt het publiek met een infuus toegediend te worden, want slechts een ogenblik na het startschot van Fleebag gaat het dak er werkelijk af. Ook bij de twijfelaars begint het te kriebelen en verdwijnen de laatste vleugjes gêne als sneeuw voor de zon en komt de gehele dansvloer zonder uitzondering tot leven. Toch bijzonder te noemen dat de bescheiden setting van Café De Tuin bestand is tegen deze plotselinge stuwkracht.

Fleebag bestaat uit Jeroen Los op drums, gitaristen Bram Hof en Cars Klappe, bassist Jorrit van Rheenen en de vocalen worden verzorgd door Dan van Batum. Neem wel even een aanloop voor je op deze razende trein springt.

The Sound of Alkmaar.

Al met al een erg gezellige en geslaagde avond: ééntje waarbij jong, lokaal talent, dat in een startende horecaonderneming een podium krijgt, wordt verenigd met een fraaie sociaal-maatschappelijke (en muzikale) doelstelling. The Sound of Alkmaar 2024 staat in de boeken: toch maar 'ns navragen of dit — wegens behaald succes — een terugkerend evenement genoemd mag worden!